Djembe workshop voor scholen en educatie


Djembe workshops

Via verhaal & spel leer je de djembé bespelen en haar klanken ontdekken. We gaan communiceren zoals men dat in de oertijd deed. Toen waren er nog geen mobieltjes. De ogen gaan dicht en zijn we zomaar in donker Afrika. In de verte klinkt getrommel. Het is de telefoon van de jungle. En dan ben je opeens dirigent of een beroemde solist en jij hebt de leiding. Hoe klinkt het orkest? Hoe laat je de anderen hard, zacht, snel of langzaam spelen? Tot slot zullen we jouw favoriete liedje naspelen én....... leer je toveren.
Voor de docenten:
Je doet je leerlingen maar zeker ook jezelf een groot plezier met een workshop djembé! Kinderen hebben een rijke fantasie. Met behulp van de trommel spelen ze hun eigen verhaal! Het is puur genieten om in deze stroom mee te gaan. Het samen spelen, zingen, of dansen en eventueel een grandioos slotoptreden voor andere leerlingen / docenten maakt de workshop tot een onvergetelijke gebeurtenis. De Beat's djembéworkshops zijn geschikt voor kinderen vanaf groep vijf. De workshop duurt één uur.

Schoolvoorstellingen
Spectaculaire afrikaanse Optredens (de Beat & Friends)
Beat is er altijd, beat blijkt zelfs de levensbron van ons bestaan. Krachtig voelbaar, tastbaar maar tegelijkertijd ook ongrijpbaar, spiritueel en mysterieus. Op zoek naar het geheim van de beat betreden wij oude en soms vergeten tradities van onze culturen. In onze spectaculaire performances mengen opzwepende polyfone ritmen van de west Afrikaanse sabar, djembé en doundoun drums zich met de trance van spirituele Arabische en Afrikaanse teksten. En met het zien van de zinderende dans ervaren de leerlingen de passie van het leven zelf. Optredens van de Beat & Friends zijn een avontuurlijk en opzwepend spektakel.

De vrienden van de Beat zijn muzikanten en dansers uit o.a. Senegal, Marokko en Nederland die ook gegrepen zijn door de universele kracht van ritme. Onze schoolvoorstellingen zijn breed inzetbaar. Voor zowel basisonderwijs (vanaf groep drie) als voortgezet onderwijs. In een avontuurlijk verhaal vertellen wij over het geheim van de Beat, met gevoel voor de desbetreffende leeftijdsgroep. Wij nemen jullie graag mee in onze bijzondere wereld. Een voorstelling duurt maximaal 45 minuten. Wij spelen in authentieke kleding. De opbouwtijd bedraagt 30 minuten. 
Uiteraard is het mogelijk een voorstelling te combineren met één of meerdere workshops.

Educatie 
Lessen / workshops verlengde schooldag / Buitenschoolse Opvang (BSO) Met in de eerste plaats het plezier van het muziek maken dragen onze lessen bij aan een goede motorische ontwikkeling van de deelnemende kinderen. Daarnaast vormt djembe spelen een rol van betekenis voor de verbetering van zintuiglijkheid, concentratie en de ontwikkeling van luistervaardigheid en luisterbereidheid. Dit alles draagt bij aan het zelfvertrouwen van ieder kind want het ervaart steeds directer en duidelijker contact met zichzelf en eigen kunnen. Er ontstaat zo automatisch een positieve invloed op de ontwikkeling m.b.t. sociaal gedrag. (beter in je vel zitten)

Ter illustratie:
Djembélessen op de Elout van Soeterwoude school - Club Elout, Den Haag Voor club Elout heb ik een reeks djembéworkshops mogen verzorgen van 9 lessen. Ons groepje was een bonte mengeling van leeftijden, culturen, temperamenten en talenten. Wat mij opviel was dat gedurende de lessen het respect voor éénieder naar elkaar toe, duidelijk toenam. Via het djembé spelen kwamen we, tussen alle plum en slap-slagen door, ook uit op privé leven, thuissituatie, wat ze van elkaar vonden en van zichzelf. Er werd gesproken over “het nut” van naar school gaan (moeten), wat ze later wilden worden, etc. Er ontstond langzaamaan een hechte band in het groepje, de plagerijen over en weer werden er niet direct minder om, wel kon ik duidelijk merken dat het “spel” was en dat ze juist steeds meer waardering kregen voor elkaar. Ook ontstond steeds meer bereidheid om écht naar elkaar te luisteren en elkaar van opbouwend commentaar te voorzien. Van mijn kant bracht op zijn tijd een knuffel, terechtwijzing of een plagerijtje soms even rust, duidelijkheid of ontspanning. Zo was er iedere les weer een mooie dynamiek waar ook m.n ik zelf bijzonder van heb genoten en geleerd.